Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Więcej informacji o soli kłodawskiej niejodowanej.

Sól to składnik niezbędny do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je w kuchni?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi magnez, selen czy wapń, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, żelaza i potasu

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]