
Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka
Zamów kapustę kiszoną ekologiczną na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bez wątpienia częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Czy warto spożywać kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie pożywienia. Drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez parę miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały i witaminy, których pozyskanie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że w kapuście kwaszonej jest wiele substancji, które są istotne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B5, B2). Prócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza oraz potasu. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, wobec tego rekomenduje się jej konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy składnik dań, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną najczęściej je się ją w postaci surówki z tartą marchwią oraz siekaną cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również artykuł, który idealnie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, pierogów i łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak kapuśniak, góralska kwaśnica czy bigos.
Zasadniczo każda rodzina ma swój sposób na kwaszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach raczej rzadko kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w większych oraz niewielkich opakowaniach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]