Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Wejdź na https://bit.ly/2We0hGJ.

Od wieków w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Ostatnio jednakże często wymienia się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który współcześnie często pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.

Usuwa toksyny i działa grzybobójczo – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty często podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest niesłychanie zdrowy, choć nie każdemu smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak m.in. żelazo, cynk i potas. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednak rekomenduje się pić go systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – wystarczy pić mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka i innych warzyw?

Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który pijemy również jako przekąskę. Posiada on dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega zatwardzeniom, poprawia koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek lub reumatyzm, jak również kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.

Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki powinno się składować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]