Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Więcej informacji o soku z kiszonej kapusty.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także inne, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to też doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność czy wrzody żołądka. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]